آن ها کمتر «بشر» بودند؟
آن ها کمتر «بشر» بودند؟
آن ها کمتر «بشر» بودند؟
نويسنده: سعيد راد
بررسي دو وضعيت: غزه و بحرين
1.جنگ 22 روزه غزه؛ پيش بيني دقيق نتانياهو!
پس از اين مصوبه کميته حقيقت ياب سازمان ملل متحد به رياست قاضي «ريچارد گلدستون» تشکيل و در پايان گزارشي را که به «گزارش گلدستون» شهرت يافت، منتشر کرد. اين گزارش در 547 صفحه مشتمل بر 20 هزار صفحه، سند و عکس مختلف است و رژيم صهيونيستي در جاي جاي آن متهم به ارتکاب جرايم جنگي است. اين گزارش با اشاره به ادامه تحريم نوار غزه و بسته بودن گذرگاه ها، رژيم صهيونيستي را به علت استفاده از فسفر سفيد براي حمله به ساختمان هاي آژانس امدادرساني به آوارگان (آنروا)، هدف قرار دادن بيمارستان القدس و حمله به بيمارستان الوفا، ناقض قوانين بين المللي، مرتکب جنايات جنگي و ضدبشري دانست. «بنيامين نتانياهو» نخست وزير رژيم صهيونيستي در جلسه 12 اکتبر کنست اطمينان داد که اجازه ندهد هيچ يک از سربازان و افسران اسرائيلي در پي اين گزارش محاکمه شوند.
شوراي حقوق بشر سازمان ملل در روز جمعه 16 اکتبر 2009 و بعد از بررسي دو روزه، گزارش گلدستون را تصويب کرد. 25 عضو از 47 عضو اين شورا به اين قطعنامه رأي موافق دادند. 11 عضو نيز به تصويب اين گزارش رأي ممتنع دادند. اين در حالي است که 6 کشور آمريکا، ايتاليا، اوکراين، اسلوواکي، هلند و مجارستان به اين گزارش رأي منفي دادند. مقامات رژيم صهيونيستي تصويب اين گزارش را ديپلماسي خنده آور ضد رژيم صهيونيستي ناميدند، ولي فلسطينيان از تصويب گزارش استقبال کردند.
در پي ارجاع گزارش گلدستون به مجمع عمومي سازمان ملل توسط شوراي حقوق بشر سازمان ملل، اين گزارش در تاريخ 4 نوامبر 2009 در مجمع عمومي سازمان ملل مورد بررسي قرار گرفت. اين گزارش به درخواست 20 کشور از اعضاي اتحاديه عرب در دستور کار مجمع قرار گرفت و در نهايت توانست با کسب 114 راي موافق در مقابل 18 راي مخالف به تصويب برسد و مجمع عمومي نيز قطعنامه خود را در مورد تصويب آن صادر کند.
رژيم صهيونيستي در جنگ 22 روزه به کرات مرتکب نقض متعدد قواعد مختلف بين المللي شد. جنايت عليه بشريت، نقض فاحش حقوق بشر، نقض فاحش حقوق بشر دوستانه در زمان درگيري با نيروهاي فلسطيني با آن که به وضوح قابل مشاهده و اثبات است اما هيچ گاه منجر به مداخلات بشر دوستانه چه با مجوز شوراي امنيت سازمان ملل و چه بدون آن نشد. انگار نتانياهو راست گفته بود؛ او اجازه نداد حتي يک صهيونيست محاکمه شود.کشته ها منبع مرکز حقوق بشر فلسطين وزارت بهداشت فلسطين وزارت دفاع رژيم صهيونيستي
تعداد کل کشته شدگان فلسطيني 1417 1440 1166
رزمندگان فلسطيني 236 موجود نيست 709
غيرنظاميان فلسطيني 926 موجود نيست 295
زنان 116 114 49
کودکان 313 431 89
نيروهاي پليس 255 موجود نيست موجود نيست
2.کشتار شيعيان بحرين:
مردم بحرين در فوريه 2011 و در ادامه موج خيزش هاي مردمان عرب، در اعتراض به اقدامات دولت بحرين و به ويژه تبعيض هاي سياسي موجود در اين کشور راهي خيابان ها شدند. خواسته ابتدايي معترضان بحريني شامل درخواست برکناري شيخ خليفه بن سلمان آل خليفه نخست وزير و پسر عموي امير بحرين بود که از 1971 رياست دولت را در اختيار دارد. همچنين آزادي زندانيان سياسي و نيز تدوين يک قانون اساسي جديد از ديگر خواسته هاي اصلي معترضان به شمار مي رفت.
در روز نخست اين اعتراض ها، يک نفر کشته و 14 نفر نيز مجروح شدند. برخورد خشن دولت بحرين با معترضان، باعث شعله ور شدن دامنه اعراضات شد. در مقابل هر چه معترضان بر مسالمت آميز بودن تظاهرات خود اصرار داشتند، دولت آل خليفه هزينه حضور در خيابان را افزايش مي داد. استفاده مکرر از گاز اشک آور براي متفرق کردن معترضان، تيراندازي مستقيم به سمت آن ها و تعقيب و دستگيري خانه به خانه معترضان در محله هاي شيعه نشين بخشي از اقدامات سرکوبگرانه دولت بحرين بود. با اين همه مدتي نگذشت که دولت به خوبي متوجه شد که سيل معترضان سنگين تر از آن است که بتواند به تنهايي از پس آن برآيد. در پي درخواست منامه، نظاميان آل سعود به عنوان «سپر شبه جزيره» وارد بحرين شدند و در يکي از سهمگين ترين سرکوب هاي جنبش هاي مردمي، موفق شدند آرامش نسبي را در بحرين برقرار کنند. به دليل سخت گيري هاي خبري اي که دولت بحرين پس از اعتراض هاي اين کشور به عمل آورده هنوز مشخص نيست که دقيقاً چند نفر در درگيري هاي بحرين کشته شده اند. با اين همه برخي اخبار از کشته شدن بيش از 80 نفر حکايت دارند. علاوه بر اين ها براساس اسناد حقوق بشري از جمله اعلاميه جهاني حقوق بشر دولت ها از اعمال هرگونه تبعيضي براساس مذهب، قوميت، زبان، نژاد و... ممنوع شده اند. با اين وجود، نزديک به 70 درصد از جمعيت بحرين را شيعيان تشکيل مي دهند اما نه تنها تبعيض هاي متعددي در انتصاب اين افراد به رده هاي بالاي سازمان هاي دولتي اعمال مي شود که وزراي کابينه بحرين نيز عمدتاً از ميان اقليت حاکم و سني اين کشور انتخاب مي شوند، بديهي است که اقدامات دولت بحرين از مصاديق بارز نقض فاحش و سيستماتيک حقوق بشر به شمار مي رود اما دولت هاي غربي و سازمان هاي بين المللي در واکنش به اقدامات دولت بحرين يا سکوت کردند يا به صدور بيانيه هايي کلي اکتفاء نمودند. همان گونه که در نمودارهاي مقايسه اي 1 و 2 نيز مشخص شده است دولت بحرين در سطوح پاييني از مؤلفه هاي شکل دهنده يک زمامداري دوکراتيک، به سر مي برد. دولت ايالات متحده آمريکا که در مورد نقض حقوق بشر در ليبي، سومالي، سودان و... همواره در صف اول دولت هاي مدعي خواستار مداخلات بشر دوستانه بوده است نيز تنها پس از بالا گرفتن کار، از آل خليفه خواست تا تساهل بيشتري در برخورد با معترضان داشته باشد.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}